Φωνή και (Αν)ασφάλεια

Η Διαχείριση του Φόβου στην
Αποκατάσταση και Εκπαίδευση της Φωνής

Το «μπλοκάρισμα» που προκαλείται από φόβο και εξελίσσεται με συναφή συναισθήματα όπως ντροπή, αμηχανία, θυμός, θλίψη, κλπ. είναι μια κοινή εμπειρία για όσους εργάζονται με τη φωνή.

Πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο πώς να διαχειριστούν αυτό το «μπλοκάρισμα», ειδικά όταν γίνεται επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

Το σεμινάριο "Φωνή και (Αν)ασφάλεια" εστιάζει στη σύνδεση φόβου, φωνής, σώματος και αίσθησης ασφάλειας. Παρέχει πρακτικές τεχνικές ώστε θεραπευτές και εκπαιδευτές να εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον ασφάλειας, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της δουλειάς τους.

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση της νευροφυσιολογίας του φόβου και του ρόλου του νευρικού συστήματος και του υποσυνειδήτου, καθώς και των τεχνικών συναισθηματικής ρύθμισης, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για υγιή φωνητική έκφραση και ουσιαστική επικοινωνία.


Οι δύσκολες στιγμές στη θεραπευτική συνεδρία και το μάθημα φωνής

Οι δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών και των μαθημάτων φωνητικής είναι κοινές για όλους, ανεξαρτήτως του βαθμού εμπειρίας. Αυτές οι καταστάσεις μας κάνουν να προβληματιστούμε για το πώς να τις διαχειριστούμε.

Όταν ο θεραπευόμενος / μαθητής / γονιός βρίσκεται σε κατάσταση ταραχής ή κάτι στη συνεδρία δεν πάει όπως θα περιμέναμε, η δική μας ανασφάλεια μπορεί να γίνει έντονη. Αισθανόμαστε αμήχανοι, καθώς δεν είμαστε εκπαιδευμένοι ψυχοθεραπευτές, και η κατανόηση της κατάστασης γίνεται πρόκληση, αφού συχνά αμφιβάλλουμε για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα :


🔹 O θεραπευόμενος / εκπαιδευόμενος αρνείται να κάνει την άσκηση λόγω αμηχανίας ή φόβου.
🔹 Ξεσπάει σε κλάματα ή αντιδρά με θυμό.
🔹 Αυτο-ματαιώνεται συνέχεια και εστιάζει μόνο στις αποτυχίες του.
🔹 Κολλάει η θεραπεία / το μάθημα και νιώθεις πως δεν υπάρχει εξέλιξη.
🔹 Μιλάμε μαζί αλλά η επικοινωνία είναι προφανώς διαταραγμένη.
🔹 Σου επιτίθεται λέγοντας πως η δουλειά σας δεν βοηθάει και δεν υπάρχει βελτίωση.
🔹 Εξηγείς την άσκηση μα ο θεραπευόμενος φαίνεται να μην έχει επαφή με το σώμα και τις λειτουργίες του και αδυνατεί να εκτελέσει τις οδηγίες.
🔹 Του μιλάς αλλά είναι "αλλού", νιώθεις πως δεν είναι συναισθηματικά "παρόν".
🔹 Δεν καταφε΄ρνει να κάνει το ασκησιολόγιο στο σπίτι ή/και καθυστερεί στις συνεδρίες.

Πώς μπορούμε οι επαγγελματίες της φωνής να αναγνωρίσουμε τις απροσδόκητες στιγμές όπου ο φόβος διαταρ΄άσει την εξέλιξη της δουλειάς μας και να τις διαχειριστούμε με δημιουργική αποτελεσματικότητα;


Βασικά Σημεία του Σεμιναρίου:

1. Νευρικό Σύστημα και Επιβίωση – Αποκαλύπτοντας τη θεμελιώδη λειτουργία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος στη διαχείριση του φόβου.
2. Φόβος και Φωνή – Εξερευνώντας πώς η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει τη φωνή.
3. Η Σημασία της Ασφάλειας στην Εργασία της Φωνής – Αντιμετωπίζοντας το φόβο της έκθεσης, της αποτυχίας και της προσωπικής ανεπάρκειας σε σχέση με τη φωνή και την επικοινωνία.
4. Η Επίδραση της Χρόνιας Έντασης – Συνδέοντας το φόβο με τη μυϊκή ένταση, τις φωνητικές δυσκολίες και την ουσιαστική επικοινωνία.
5. Ρόλος του Πνευμονογαστρικού Νεύρου (Vagus Nerve) – Κατανοώντας τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη σχέση του υποσυνειδήτου στη ρύθμιση του φόβου και της αίσθησης ασφάλειας.
6. Τεχνικές Συνασιθηματικής Ρύθμιση και Ηρεμίας – Ανακαλύπτοντας πρακτικές τεχνικές ενσυνειδητότητας (mindfulness), ενεργητικής ακρόασης, Σωκρατικής προσέγγισης και άλλες μεθόδους για τη μείωση του φόβου και την ενίσχυση της φωνητικής και επικοινωνιακής αποδοτικότητας.



Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο ;

🗣️
Φωνοθεραπευτές - Λογοθεραπευτές
🎶 
Voice coach, Τραγουδιστές
👩‍⚕️ 
Επαγγελματίες ψυχικής υγείας
🎭 
Επαγγελματίες θεάτρου και performance
👥 
Όσοι ενδιαφέρονται για τη σύνδεση φωνής, συναισθημάτων και αυτοέκφρασης



Περιεχόμενο Σεμιναρίου

Ελπίδα Κουτσουμπάκη

Ειδική Φωνοθεραπεύτρια - Λογοθεραπεύτρια - Ψυχολόγος
Patrick Jones - Course author
Δημιουργήθηκε με